Tre vanliga språkfel – så undviker du dem

Tre vanliga språkfel – så undviker du dem

bli bättre på att skriva

Det är svårt att skriva bra texter, men det är minst lika svårt att skriva begripliga texter. I dagens digitala samhälle ska texter skrivas snabbt, och de ska vara korta. Då är det lätt att det slinker med något språkfel. Alla kan undvika språkfel i sina texter med rätt verktyg. Allakando har sammanställt några handfasta tips som du kan använda dig av i ditt skrivande.

”De eller dem” – vilket ska man använda?

Har du någon gång stött på problem när du skrivit en text och undrat om du ska skriva “de” eller “dem”? Lugn, du är inte ensam. Men det är egentligen inte så svårt, om man kan regeln.

Följer du denna regel kommer du att klara det galant:

“De” används när man pratar om ”vi”.

Till exempel:

Vi vill ge dig jobbet.
-> De vill ge dig jobbet.

“Dem” används när man pratar om ”oss”.

Till exempel:

Häng med oss och spela fotboll.
-> Häng med dem och spela fotboll.

Om du är osäker kan du komma ihåg att det i 90 procent av fallen är “de” som ska användas, istället för “dem”.

Särskrivningar – hur undviker jag dem?

Särskrivningar kan vara det värsta språkfelet. Det är i alla fall det språkfel som allmänheten retar sig mest på. Det är inte roligt att bli förlöjligad för att man av slarv begått en särskrivning – tyvärr har det hänt de flesta.

Särskrivningar innebär att man delar upp ett ord i två delar, trots att det bara ska vara ett ord. En särskrivning kan göra att ordet får en ny innebörd.

Här finns en mycket tydlig regel att förhålla sig till: alla ord som låter som att de ska sitta ihop, ska också sitta ihop i det svenska språket. Om ordet låter som att det ska särskrivas, kan du alltid kontrollera detta genom att titta på innebörden av ordet.

Stilfel i språket – så hittar du rätt stilnivå

Det finns ett språkfel som det inte finns någon tydlig regel för att undvika – nämligen stilfel. Stilfel är när du väljer ord som inte passar in i texttypen, innehållet eller för den som ska läsa texten.

Ett stilfel kan vara att använda talspråk i formell skrift, till exempel att skriva ”kollade” istället för den korrekta, formella termen ”tittade”. Men det vanligaste stilfelet är att man använder ett ledigt och vardagligt språkbruk i en annars vetenskaplig text. Det kan också vara att man använder ett alltför högtravande och akademiskt språk i en text som ska vara lättläst.

Här finns det egentligen bara en regel att tillämpa för att kunna undvika stilfel. Använd ett språk som är anpassat till vilken typ av text du skriver, och till den som ska läsa den. Om du skriver en akademisk text ska du ha en högre stilnivå i språket och använda dig mindre av lediga uttryck, medan om du skriver en krönika eller en mer lättsam text kan språket ha en lägre stilnivå.

Här kommer några exempel på olika stilnivåer:

Hög stilnivå: “Min far var yrkesverksam som lagerarbetare under lejonparten av hans liv – ett arbete som förorsakade både fysiska och psykiska problem för honom.”

Låg stilnivå: “Min pappa jobbade som lagerarbetare under nästan hela hans liv. Det slet verkligen på honom, både fysiskt och psykiskt.”

Vi är Allakando – vi vet hur du kan bli bättre på att skriva

Det är läxhjälpsföretaget Allakando som har skrivit den här texten om vanliga språkfel. Vi är övertygade om att människan har en stark inneboende förmåga att lära sig och att förbättra sina färdigheter – oavsett vilka erfarenheter man har i ryggsäcken. Alla kan mer än de tror.

Ibland behöver man stöd och hjälp på vägen. Den här guiden är ett bra sätt att förbättra ditt skrivande – men ibland kan lite mer hjälp behövas för att bli en riktigt duktig skribent. Allakando har flera duktiga privatlärare som kan hjälpa dig att få tillgång till rätt verktyg som utvecklar dina förmågor inom skrivande, men även inom andra ämnen.

Vi på läxhjälpsföretaget Allakando tror på din förmåga att nå dina mål. Vi är övertygade om att oavsett var du kommer ifrån och vilken ryggsäck du bär runt på, så har du nyckeln till framgång inom dig. Genom våra duktiga läxhjälpslärare hjälper vi dig att hitta den där nyckeln.