Skriv om något annat istället

Skriv om något annat istället

Det är svårt när man har fastnat i sitt skrivande. När man liksom vet hur man vill fortsätta, man har en plan och man vet vad man vill skriva om, men det finns bara inte där. Inspirationen – den är borta. Man känns tom.

Jag tror att det enda man egentligen kan göra då – förutom att fullkomligt strunta i skrivandet ett par veckor som kanske blir månader – är att skriva om något annat helt enkelt. Prova på friskrift? Eller bara skriv om något annat. Skriv om vädret, om ensamhet, tystnad, solig strand någonstans långt borta, rökig bar, Paris – ja, om vad som helst egentligen. Bara du skriver, bara du fortsätter låta orden flöda.

Kanske inser du, när du har skrivit om något annat ett tag, att det inte var något annat du skrev om. Att du egentligen fortsatt att skriva om det där du inte kunde skriva om, fast omedvetet. Eller så blir det bara ett virrvarr av text som du inte kan använda.

Oavsett vad resultatet blir, så är det viktigaste att du fortsatte att skriva när ditt skrivande satt fast. Du skrev ändå, trots noll inspiration. Det är en bedrift i sig.