Skriv fritt då och då

Skriv fritt då och då

Jag kan inte minnas hur många gånger jag har gett människor det här skrivtipset. Det är nog ett av mina allra bästa skrivtips. Jag tror att det här skrivtipset gynnar både det kreativa skrivandet och det mer strikta, arbetsskrivandet.

Så här kommer det: skriv fritt, skriv vildskrift!

Lyft inte på pennan!

Det här lärde jag mig att göra på en skrivkurs. Jag vill minnas att vi inledde de flesta av våra lektioner med vildskrift. För att kicka igång skrivandet, släppa hämningarna lite. Vildskrift, eller friskrift som det också kallas, går ut på att du skriver helt fritt. Du får inte låta pennan stanna upp, den ska liksom vara som fastklistrad i papperet. Du ska bara skriva och skriva och skriva, nästan utan att tänka efter.

Resultatet kommer att bli ganska osammanhängande text, dina undermedvetna tankar och associationer. Det kommer att bli en fri text, en text full av inspiration.

Utveckla friskriften vidare

Många av mina fritexter har jag utvecklat till större alster, delar av min novellsamling till och med. Det är frigörande och upplyftande, utvecklande, att skriva fritt då och då. Du kan skriva fritt på flera olika sätt. Till musik och sång, till en brinnande låga, eller bara sådär utan vidare på tåget eller bussen. I friskriften kommer du omedvetet att samla in intryck från omvärlden, och från dig själv, på papperet.

Ibland blir det ett papper fullt av nonsens, andra gånger ett mästerverk.