Rubriker hjälper läsaren

Rubriker hjälper läsaren

Rubriker är väldigt viktigt, om du vill att din text ska vara enkel att hitta i och lätt att ta till sig.

Nästan ingen läser allt

I dag är det inte särskilt många som läser en text från början till slut, ord för ord, utan många letar i texten efter det man är intresserad av. Det här gäller särskilt för texter som läses på webben. En text behöver vara lättnatvigerad, tydlig och översiktlig för att uppnå sitt resultat: att informera läsaren om något. Du gör din text lättnavigerad, tydlig och översiktlig bland annat genom att lägga in rubriker i texten.

Överrubriker

Det är egentligen inte särskilt svårt att skriva rubriker. När du skriver textens överrubrik ska du tänka på att sammanfatta textens innehåll på ett tydligt och lättförståeligt sätt. Rubriken ska vara lockande och intresseväckande, men samtidigt konkret.

Underrubriker

Det slutar inte med en överrubrik, utan för att göra en text överskådlig behövs också underrubriker. Underrubrikerna ska locka läsaren till vidare läsning, men också fungera som vägledare genom texten. Kanske är läsaren inte ute efter den information som står i första, andra och tredje stycket, utan vill veta mer om det som står i det fjärde stycket. Finns det inga vägledande rubriker så tappar du läsaren, för vem orkar läsa igenom tre stycken irrelevant text?

Summa summarum: använd rubriker, hjälp läsaren!