Publicerat den

Och så var det dags att redigera

Redigeringen av texten är en av de viktigaste delarna av skrivprocessen. Att läsa om och ändra, skriva nytt, byta plats, radera. Att våga se texten med nya ögon, och kanske också låta andra se texten så småningom.

Skriv första utkastet utan hämningar

När du börjar skriva din text är det viktigt att du är så fri som möjligt i ditt skrivande. Att du gärna vågar skriva lite för mycket, tänja lite väl på gränserna och leva ut i fantasin. Skapa ett stort material att utgå ifrån. När du känner att du är färdig med texten är det dags att läsa om, att försöka uppleva texten som läsare, istället för skribent. Det är svårt men efter att du övat på det ett par gånger så kommer det att bli enklare, lite mer naturligt.

Se möjligheterna i din text

När du är i redigeringsfasen gäller det att försöka se bortom din text, det du berättar. Hur kan du utveckla texten på bästa sätt, och vad kan du strunta i och radera? Vad är överflödigt? Du kommer att stöta på en hel den som kan förbättras, om du lydde rådet att skriva ett första utkast som är så fritt och ohämmat som möjligt. Lydde du inte rådet utan höll dig till en stram skrivstil utan några utflykter, så är risken att texten blivit för stram och tråkig. Känn efter, och försök att sätta dig in i läsarens värld.

Se upp för

Det finns mycket man bör se upp för när man redigerar. Bland de vanligaste misstagen som man kan göra som skribent är oftast de tydligaste, de som läsaren ser på en gång men de som skribenten många gånger missar.

Detta är saker du bör leta efter när du redigerar:

  • Klyschiga meningar
  • Onaturliga dialoger
  • Tjatiga miljöskildringar
  • Konstig tempusform
  • Upprepningar av ord men också berättarstil
  • Monoton rytm som inte inger känsla
  • Läsaren får för mycket, inget utrymme för egna tankar
  • Läsaren får för lite, förstår inte och blir förvirrad

Lämna ifrån dig texten till en riktig läsare

När du väl har gått igenom texten på egen hand, är det slutligen dags att låta någon annan läsa texten med nya ögon. En riktig läsare av texten. Responsen som du får av hen, kommer att vara ovärderlig i de allra flesta fall.