Låt orden leda dig i skrivandet

Låt orden leda dig i skrivandet

Skrivkramp – övning som hjälper dig ur det

Skrivkramp – övning som hjälper dig ur det

Känner du att du har fastnat i ditt skrivande? Att du suktar efter inspiration och nya inslag? Det finns många sätt att kicka igång ditt skrivande. Ett sätt är att låta orden leda dig till inspirationen.

Sätt dig ned framför ett tomt ark och börja skriv. Inled varje mening med till exempel orden Jag minns eller Jag drömde. Du kan skriva om vad som helst; något som har hänt, något du starkt kommer ihåg, något som väntar i framtiden eller något du inte ens har en aning om. Minnena behöver inte vara dina egna utan kan också vara någon annans. Var fri i ditt skrivande, nästan som friskrift, men lite mer kontrollerat. Du ska här känna efter och låta minne och tankar leda dig i ditt skrivande.

Om du väljer att använda dig av Jag drömde istället för Jag minns så väntar en helt annan berättelse. Denna är inte lika bunden i tid och rum, verklighet, utan kan vara mer fri. Här kan du låta drömmarnas värld styra och du kan skildra drömscener och drömfragment hur du vill.

En annan variant av denna övning är att växla mellan Jag minns och Jag drömde i samma text. Det kan leda till ett intressant resultat. Det går givetvis också att prova denna övning med andra varianter av jag + verb. 

När du sedan ska bearbeta materialet kan du stryka inledningsfraserna Jag minns och Jag drömde för att undvika upprepningar. Det går också att kasta om i ordningen, ta bort några rader eller ord för att få till en bra text.

Lästips: Skriv och skriv vidare (Helga Härle)