Det är okej att kreativiteten låser sig ibland

Det är okej att kreativiteten låser sig ibland

Skrivkramp och brist på kreativitet.

Min kreativitet har varit låst, “kastat nyckeln någonstans i en sjö jag alltid glömmer namnet på”-låst, i flera år nu. Okej, kanske inte i flera år men i alla fall i många, många månader. Och när den har kommit tillbaka så har den liksom bara sagt “hej hej, är allt bra?” och sen dragit, utan att ens låta mig svara på frågan. Vad är det för sätt, egentligen?

Vi är ju kreativa i andra sammanhang

Idag tänker jag inte komma med någon fiffig lösning på hur du får tillbaka skrivlusten, det har jag skrivit om här och här och här redan. Idag tänker jag bara konstatera att så här kan det vara ibland och vi måste låta det vara okej, eller hur? Vi har tusen andra situationer i livet där vi tvingas vara kreativa.

När det inte finns något i kylen-kreativitet

När kylskåpet ekar tomt och där finns en morot, två champinjoner, köttfärs och creme fraîche vars bäst före datum gått ut för två (kanske till och med tre, fyra…) dagar sen. Vad gör man åt det? Är kreativ! Det blir en mustig, tomatig soppa med grönsaker och smörstekt köttfärs. Toppa med en klick creme fraîche vid servering.

När man inte hittar presentpapperet

Och så när man är jättestressad och ska slå in svärmors present och presentpapperet, det man köpte just för att undvika en stressig situation som denna, är puts väck. Borta. Du letar och letar och ni är stressade och behöver gå och din bättre hälft (som uppenbarligen är totalt dum i huvudet) säger att men vi kan väl strunta i att slå in paketet, lägg den bara i påsen så går vi”.

Då kommer du på en genialisk idé. Du fick en beställning från Matsmart häromdagen, i kartongen hade de lagt en massa brunt tjockt papper för att varorna inte skulle gå sönder i frakten. Et voila! Presentpapper med lite vintagefeeling och tillsammans med det vita presentsnöret med små röda hjärtan på blir det helt perfekt.

Vi är kreativa hela tiden

I mitt jobb som produktägare är jag ansvarig för utvecklingen av en produkt. Jag tar reda på åt vilket håll produkten ska utvecklas, vad vi ska göra först, vad vi ska göra sen. Jag skissar fram designförslag och jobbar vidare med de förslagen med ett team av utvecklare. Vi ritar tillsammans på meterlånga whiteboards om dagarna. Jag har post its i regnbågens alla färger som pryder väggen bakom mig. Vi är kreativa hela tiden så det är inte konstigt att kreativiteten ibland låser sig.

Jag vill skriva igen, som förr. Skriva till sent inpå natten och bara låta fingrarna leva sina liv på tangentbordet. Och det kommer de att göra och när de gör det igen, så kommer jag att må så bra. Men tills dess ska jag försöka med små medel och inte vara besviken på mig själv för att den där andra boken inte blivit av, eller ens är på väg att bli av. Det kommer. Vi är kreativa hela tiden.