Kicka igång ditt skrivande

Kicka igång ditt skrivande

Vad är räkneord?

Det är svårt att skriva när man känner att man helt enkelt inte kan skriva. När det känns svårt att sätta igång, att hitta tid att sätta sig vid datorn och bara skriva. Många gånger är det så att tid finns, men när prestationsångesten tar över skrivlusten så tycks alla möjliga bortförklaringar ligga nära till hands. Därför tänkte jag dela med mig av fem tips för att kicka igång skrivvanan:

1. Låt det ta sin tid

Det tar tid att vänja sig vid något, rent mentalt, att göra en aktivitet till rutin och en del av vardagen. Men om du ser till att våga avsätta tid till skrivandet, utan att låta prestationsångesten ta över, så ska du se att det inte alls är omöjligt. Det är faktiskt lättare än vad man tror, för vi är ganska bra på att anpassa oss och vänja oss vid saker. Bara vi vill.

2. Låt skrivandet bli en kul grej

Det ska vara kul att skriva, inte ångestfyllt och stressande. Det ska vara skönt och avslappnande och roligt. Skriv lite på skoj ibland, kör lite friskrift, skriv dagbok, skriv om roliga saker och lättsamma ämnen. Skriv kravlöst, utan några tvång och måsten. Det är lätt att man känner sig pressad att skriva flera sidor per dag, men det motverkar sitt syfte. Du måste ingenting. Du vill skriva. Det är skillnad på måste och vill.

3. Sätt inte upp orealistiska mål för ditt skrivande

Då kommer vi då in på detta, något som många författare är riktigt bra på, nämligen att sätta orealistiska mål för sitt skrivande. Det är lätt att tro att bara för att man är författare/skribent så kan man producera massa text, hela tiden. Det kan man säkert, om man skulle haft all tid och skrivlust i världen. Men mest troligt är att man faktiskt inte har det. Ibland kan man skriva ett par meningar, ibland flera sidor. Det varierar från period till period. Det viktigaste är att du avsätter tid att skriva och under denna tid sätter du dig och skriver. Punkt. Hur mycket du skriver är inte det viktigaste, utan det är snarare att du skriver.

4. Skapa rutiner kring ditt skrivande

När skriver du? Var skriver du? Måla upp ett schema för ditt skrivande. Typ: måndag 10-13 skrivtid på lokala biblioteket / söndag 12-14 skrivtid vid hemmaskrivbordet. Bestäm tid och plats för ditt skrivande så blir det aningen svårare att strunta i det. Glöm inte att du skriver för att du mår bra av att skriva, så egentligen: varför strunta i att göra något du mår bra av?

5. Du är duktig när du skriver

Så belöna dig själv! Det krävs tid och disciplin att sätta sig ner och skriva, och du är duktig som lyckas göra det. Att belöna dig själv när du varit duktig är väldigt bra av två anledningar: 1) du förstärker ditt duktiga beteende så du vill vara duktig igen och igen, och 2) du får rolig belöning.