Posted on

Få tillbaka skrivlusten

Få tillbaka skrivlust

Så får du tillbaka skrivlusten

Älskar du att skriva men du skriver nästan aldrig? Har du haft en bokidé så länge du kan minnas, en längtan att skriva ner dina tankar och historier i ord – men du hittar aldrig rätt tillfälle att komma igång, att verkligen sätta dig ner och skriva?

Det här är en vanlig företeelse, du är långt ifrån ensam. Vi är många skrivande själar som dagligen grämer oss över att vi aldrig ägnar tid åt vårt skrivande, att vi ständigt väljer att prioritera bort det.

Rädslan för att inte lyckas skriva

För många skribenter och författare blir det här en ångestfylld situation. Skrivandet som en gång varit en tillflyktsort, ett sätt att hitta lugn i en annars hektisk vardag, blir istället något som tar tankeenergi och något som väcker negativa känslor. För många växer en rädsla fram – rädslan över att inte leva upp till de drömmar och idéer man haft, rädslan över att inte lyckas hitta orden, att inte komma någon vart med skrivandet.

Våga skriva igen

Det enda botemedlet här är egentligen att skapa rutin. Att kasta sig ner i det iskalla vattnet och börja simma, sakta sakta. För att bli bra på något måste man nämligen öva. Det räcker inte att sticka ner huvudet i sanden och tänka att någon gång försvinner den, den där skrivångesten. Det gör den faktiskt inte, inte av sig själv i varje fall.

Sätt upp rutiner för skrivandet

Genom att sätta upp skrivrutiner och bygga upp en vardag där du inkluderar skrivandet – så kan du också bli kvitt skrivkrampen, ångesten och rädslan att inte lyckas skriva. Sätt upp tider som du ägnar endast åt skrivandet.

Viktigast är att få tillbaka skrivlusten

Börja med två tillfällen i veckan, varje tillfälle cirka 1 timme. Det behöver inte vara mer än så. Det viktiga är att du skriver vid något tillfälle. Det är också viktigt att inte sätta ribban för högt till en början. Huvudsaken är att få in rutinen och komma igång med skrivlusten igen.

Här hittar du två bra skrivövningar för att komma igång med ditt skrivande.