Att skriva om en text

Att skriva om en text

Så svårt det kan kännas ibland att skriva om en text. Men egentligen är det inte det, bara man låtit texten vila en stund. Låt det gå ett tag, gärna flera veckor, kanske till och med månader, så att både texten och du får lite andrum.

När du har hunnit göra annat, kanske har du till och med hunnit skriva nya alster, så kommer du att se den gamla texten med nya ögon. Ögon som snabbt upptäcker konstiga formuleringar, stycken som kan förbättras, nya idéer och tankar. Nya möjligheter.

Olika texter behöver också olika typer av omarbetning. Vissa texter kanske bara behöver finslipas, medan andra kan behöva ganska dramatiska förändringar.

Tips för omskrivning av text

Det finns flera konkreta tips för dig som känner att texten behöver ändras i princip helt och hållet, men du ändå vill utgå från texten:

  1. Försök att se utanför textens ram. Fastna inte vid samma perspektiv, lek med perspektivet. Ändra exempelvis från ett tidigare du-perspektiv till ett jag-perspektiv.
  2. Ändra händelsernas ordning. Börja exempelvis med slutet denna gång och se vad som händer.
  3. Skapa nya relationer mellan huvudpersonerna, ändra på deras förhållanden till varandra. Kanske kan du till och med gå in och ändra i karaktärerna?
  4.  Laborera med dialoger och händelser i texten. Lägg till eller ta bort en avgörande händelse, som gör att berättelsen får en helt ny vändning.

Det är sällan lätt att skriva om en text, men ack så kul och nyttigt. Man inser många gånger textens brister, förbättringsområden och nya sätt att skriva. Att skriva om är att sträva efter perfektion, att få till det där nästintill fläckfria.

Släpp taget om texten

Det är dock värt att ha i åtanke att omskrivning och omarbetning av en text kan pågå i det oändliga. Någon gång måste omskrivningen få ett slut. Någonstans måste det räcka. Man måste våga släppa taget om vissa texter, för att antingen få se dem växa och spridas eller ge utrymme för nya alster att göra just detta.

 

4 svar

  1. Carola skriver:

    Jättebra och tänkvärda tips Roza :)! Särskilt det där att våga släppa taget om texten.

Kommentarer inaktiverade.