Posted on

Att göra plats i vardagen för reflektion

Reflektera mer i vardagen

Frigör tid för reflektion

Idag var jag nere i Göteborg tillsammans med några arbetskollegor och höll i ett seminarium om lärande i vuxenlivet. Hur fortsätter vi att lära oss saker? Hur kan vi få det livslånga lärandet att ske?

Svaren är många och under morgonens workshop hann vi snudda vid flera av dem. En av de viktigaste insikterna för min del var att tillgängliggöra en plats i min vardag för reflektion. Ta en halvtimme varje kväll till att fundera över: vad lärde du dig idag, vad fick du med dig från det där mötet du stressade in till, vad kommer du ihåg? Fundera över dagens, eller kanske veckans intryck och ta den här halvtimmen till att låta dem sjunka in.

Jag vet, det låter flummigt. Sånt där mediterande och filosofiskt grejs som låter väldigt bra i teorin men inte riktigt funkar i praktiken. Fast gör det inte det? Jag tror att det kan funka, så länge vi frigör utrymme för det.

Skapa rutin för att integrera det nya i din vardag

Det är lite som med träning. För lite över ett år sen så avskydde jag att springa. Alltså, när jag skriver avskydde så menar jag verkligen det. Jag fullkomligt avskydde all form av löpning. Det kunde vara det långsammaste joggingtempot till den snabbaste sprinten – det spelade liksom ingen roll, allt som var mer än en powerwalk var way too much för mig. Men så en dag så bestämde jag mig för att ge löpning en ärlig chans.

Jag är en sån som gillar att ta något som jag inte behärskar och försöka lära mig det. När jag väl lärt mig det så brukar jag packa undan den kunskapen i ryggsäcken och välja något nytt att lära mig. Löpningen kör jag än idag. Tre till fyra gånger i veckan, ungefär fyra km varje tur. Jag som knappt klarade en kilometer i snigelfart utan att få andnöd och förbanna mig över hur någon människa i vettigt sinnestillstånd kunde välja att springa frivilligt. Men jag tog något jag avskydde och gjorde en rutin av det – nu kan jag inte vara utan den rutinen.

Du kanske missar något livsviktigt

Så vad är min poäng här egentligen? Min poäng är att det kan finnas massa rutiner därute som du inte har i din vardag. Prova att göra plats för någon av dem! Kolla vad som händer. Jag kommer försöka att göra plats för reflektion i min vardag – sånt där mediterande och filosofiskt grejs som låter väldigt bra i teorin och som, vem vet, kanske faktiskt är livsviktigt i praktiken.